Rus casuslara karşı “Bilinçlendirme rehberi” hazırladılar: Ajanların nasıl fark edileceğini anlattılar

Letonya İstihbaratı Rus Casuslara Karşı Halkı Bilinçlendiriyor

Letonya istihbaratı, “Rus casuslara karşı halkı bilinçlendirmek” amacıyla özel bir rehber yayımladı. Letonya Savunma İstihbarat ve Güvenlik Servisi (MIDD), yayınladığı yıllık raporda vatandaşları Rusya adına faaliyet yürüten sabotajcı ve casuslara karşı uyardı.

Rehberde, Rus ajanlarını tanımak için ipuçları da yer aldı. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Baltık ülkesinde yayımlanan rehbere göre dağınık, bakımsız bir görünüm ve “yetersiz hijyen” gibi fiziksel özellikler, bir casusun gizli görevde olduğuna dair işaret olabilir.

Ayrıca halkla aşırı meraklı konuşmalar yapanlar, kısa ve asker tarzı saç kesimine sahip olanlar ya da doğaya ilgisi olmayan ancak yanlarında gelişmiş sağlık kitleri, haritalar veya telsiz gibi ekipmanlar taşıyan turistler de şüpheli sayılıyor.

‘Taktikleri Geliştirdiler’

MIDD’ye göre bu tür belirtiler, vatandaşların “kritik altyapı ve askeri tesislerde” keşif ve sabotaj faaliyetleri yürüten ya da huzursuzluk çıkarmayı hedefleyen ajanları fark etmesine yardımcı olabilir.

Raporda, Rus istihbaratının son yıllarda taktiklerini geliştirdiği ve ajanların klasik casus profiline uymayan şekilde kendilerini kamufle edebildiği vurgulandı.

Ukrayna’daki çatışmalardan örnek veren MIDD, “Rus özel servisleri, keşif-sabotaj gruplarının kullanıldığı çevreye ve koşullara uyum sağlama yeteneğine sahip” ifadesini kullandı.

Ajans, bu kişilerin insani yardım görevlisi gibi davranarak hassas bölgelerde dolaşabileceklerini veya doğada kamp yaparken çevreye ilgisiz bir tavır sergileyebileceklerini belirtti.

Bununla birlikte, vatandaşlara şüphelendikleri kişilere karşı kendi başlarına harekete geçmemeleri, durumu polis ya da askeri makamlara bildirmeleri tavsiye edildi.

Letonya devlet televizyonu, benzer fakat daha az ayrıntılı bir uyarının iki yıl önce, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı işgalinin ardından da yapıldığını hatırlattı.

Related Posts

Silah bırakma Batı basınında: ‘Barış yakın mı?’

‘Terörsüz Türkiye’ süreci kapsamında PKK’nın bugün Süleymaniye’de silah bırakmasına yönelik ABD ve Avrupa basını ve ajanslarında çeşitli değerlendirmeler yapıldı.

Bir ülke doğum yapmayı bıraktı: İşte ardındaki neden

Güney Kore, dünyada çocuk sahibi olmanın en zor ve en geç gerçekleştiği ülke konumuna yerleşti. Nüfus hızla yaşlanıyor, doğum oranları ise tarihsel dip seviyelerde geziyor. İşte Güney Korelilerin doğum yapmayı bırakmasının ardındaki neden…

Terör örgütü PKK silah bırakıyor: Gözler Süleymaniye’de…

Terör örgütü PKK’nin kendisini feshettiğini açıklamasının ardından bir grup silah bırakacak. Silah bırakma törenini takip etmek için ulusal ve uluslararası çok sayıda yayın kuruluşu ve gazeteci, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentine bağlı Dukan ilçesinde gelişmeleri takip ediyor.

En zengin 4 Afrikalının servetinin yüzde 1’i kıtanın tüm sorunlarını çözebilir

Afrika kıtası yoksullukla boğuşuyor. Ancak sorun fakirlikte değil zenginlikte. IMF’nin Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki verilerine göre, ülkelerin kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) göz önünde bulundurulduğunda …

Son Dakika… Tarihi değişmişti: CHP’nin Kurultay davasında kritik gelişme!

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’na yönelik ceza davasının Ankara 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi.

AYM belediyelere kayyum düzenlemesinin ilk incelemesini tamamladı

Anayasa Mahkemesi, belediyelere kayyım görevlendirilmesini öngören düzenlemenin iptali istemli başvuruda eksiklik tespit etti. İptal istemi, eksikliklerin tamamlanmasının ardından esastan görüşülerek karara bağlanacak.