Konkordato ve iflas kararları, yılın ilk 6 ayında ikiye katlandı



Ekonomideki Sorunlar Şirketleri Çıkmaza Soktu

Ekonomideki Sıkıntılar Nedeniyle Şirketler Konkordato ve İflas Kararları Aldı

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, birçok şirketi olumsuz etkiledi. Finansman sorunları, nakit akışındaki dengesizlikler ve iç talepteki daralma gibi nedenlerle mali zorluklarla karşı karşıya kalan şirketler, konkordato başvurularında bulundu. Konkordato Takip’in verilerine göre, yılın ilk yarısında konkordato başvuruları ve iflas kararları, geçen yıla göre iki katına çıktı.

İlk altı ayda geçici mühlet kararı verilen firma sayısı, bir önceki yıla göre %108 artarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet kararı alan firma sayısı ise %236 artışla 822 oldu. Reddedilen konkordato talebi sayısı ise %95 artarak 333’e yükseldi.

İflas kararlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu dönemde iflas kararı alan şirket sayısı %101 yükselerek 553’e çıktı.

Bireysel Borçlarda Artış Yaşandı

Son bir habere göre; sadece haziran ayında 292 geçici mühlet ve 132 kesin mühlet kararı alındı. Ayrıca 91 konkordato başvurusu reddedilirken, 19 şirket iflas kararıyla karşı karşıya kaldı. Kriz sadece şirketleri değil, bireyleri de etkiliyor.

Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verilerine göre, mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 1 Temmuz 2025 itibarıyla 23 milyon 854 bine ulaştı. Yılbaşından bu yana dosya sayısındaki artış 4 milyon 978 bin oldu. 1 Temmuz’da ise sadece bir günde 30 bine yakın yeni dosya oluşturuldu.

İSO 500 Listesinde de Konkordato Alan Şirketler Var

7,2 milyar TL ciro ile “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 304. sırada yer alan demir çelik üreticisi Sıddık Kardeşler Haddecilik, finansal zorluklar nedeniyle konkordato talep eden şirketler arasında yer aldı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve ortaklarına 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Şirketin borcu ise 3,6 milyar TL ve 400’den fazla çalışanı bulunuyor.

Bursa merkezli yatak üreticisi Astin Yatak da finansal kriz sebebiyle konkordato ilan etti. Ayrıca Türkiye genelinde şubeleri bulunan ünlü döner zinciri Ekrem Coşkun ile 38 yıllık Aspells Deri de geçici mühlet kararı alan şirketler arasında yer almaktadır.



Related Posts

IBAN’a para göndermeyin! Bakanlıktan yapay zeka uyarısı

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ teknolojileri kullanılarak sosyal medyada yayılan sahte yatırım tavsiyelerine karşı vatandaşları uyardı. Son dönemde artış gösteren dolandırıcılık girişimlerinin özellikle kamuoyunda güven uyandırmış kişilerin sahte videoları aracılığıyla yürütüldüğü ve birçok kişinin mağdur olduğu belirtildi.

ENAG açıkladı: Haziran ayı enflasyonu belli oldu!

Bağımsız araştırma grubu ENAG, haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Açıklanan veriler ekonomik göstergelere dair farklı bir tablo ortaya koydu. ENAG’ın hesaplamaları, resmi verilerle kıyaslanmaya devam ediyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Cevdet Yılmaz’dan emekli zammına ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündeme ilişkin önemli önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, milyonları yakından ilgilendiren en düşük emekli maaşı için enflasyonu işaret etti.

Memur zammı için tüm hesapları değiştiren üç ayrı senaryo

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü 3 Temmuz Perşembe günü açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. TÜİK’in açıklayacağı rakamlara göre üç ayrı zam formülü gündeme geldi. İşte üç farklı enflasyon tahmini, üç farklı zam senaryosu…

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasın eşiğinde

Bir dönem Ülker ile ortak yatırımlarda bulunan Modern Çikolata konkordato talebinde bulundu.

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.