En zengin 4 Afrikalının servetinin yüzde 1’i kıtanın tüm sorunlarını çözebilir

Afrika’da Yoksullukla Mücadele: Gelir Adaletsizliği Sorunu

Afrika kıtası yoksullukla boğuşuyor. Ancak sorun fakirlikte değil zenginlikte.

IMF’nin Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü raporuna göre, dünyanın en yoksul 10 ülkesinden 9’u Afrika’da yer alıyor.

Doğu Afrika’da bulunan Burundi, kişi başına düşen GSYH ile dünyanın en yoksul ülkesi konumunda. Aynı bölgedeki Güney Sudan ve Malavi de dünyanın en yoksul ikinci ve üçüncü ülkeleri durumunda.

Afrika’nın en zengin 4 dolar milyarderi, kıtanın yarısına denk gelen 750 milyon kişinin servetinden daha fazlasına sahip.

Oxfam’ın “Afrika’daki gelir adaletsizliği ve süper zenginlerin yükselişi” raporu, kıtada gelir adaletsizliğinin derinleştiğini gösterdi.

Rapor, 460 milyon kişinin aşırı yoksulluk sınırı altında yaşadığını ve yoksulluğun arttığını belirtiyor.

Afrika’nın en zengin dört ismi, Aliko Dangote, Johann Rupert, Nicky Oppenheimer ve Nassef Sawiris olarak sıralanıyor.

Rapora göre, bu dört kişinin serveti, kıtanın yarısına denk gelen 750 milyon kişinin toplam servetinden fazla.

Raporda, bu gelir adaletsizliğinin siyasi iradenin eksikliğinden kaynaklandığı vurgulanıyor. Zenginlere özel vergilendirme politikaları uygulanmaması eleştiriliyor.

En zengin Afrikalılardan alınacak ek vergilerin, kıtada eğitim ve elektriğe ulaşım sorunlarına çözüm olabileceği belirtiliyor.

Rapora göre, Afrika’da 2000 yılında hiç dolar milyarderi yokken bugün kıtada 23 milyarder bulunuyor.

Raporda ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kişisel servete yansımalarına dikkat çekiliyor. Erkeklerin sahip olduğu servetin kadınlardakinden 3 kat fazla olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, gelir adaletsizliği sadece yoksulluğu artırmakla kalmıyor, aynı zamanda demokrasiyi zayıflatıyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiriyor.

Oxfam Afrika Direktörü Fati N’zi-Hassane, adaletsizliğin yanlış politikaların sonucu olduğunu belirterek çözümün adil vergilendirme olduğunu vurguluyor.

“Afrika çok zengin ancak bu zenginlik, yüz milyonlarca insanı en temel hizmetlerden mahrum bırakan, küçük bir seçkin grubun devasa servetler biriktirmesine olanak tanıyan çarpık bir sistem tarafından heba ediliyor.” ifadeleriyle, N’zi-Hassane çözümün zenginleri vergilendirmekte olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Son Dakika… Tarihi değişmişti: CHP’nin Kurultay davasında kritik gelişme!

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’na yönelik ceza davasının Ankara 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi.

AYM belediyelere kayyum düzenlemesinin ilk incelemesini tamamladı

Anayasa Mahkemesi, belediyelere kayyım görevlendirilmesini öngören düzenlemenin iptali istemli başvuruda eksiklik tespit etti. İptal istemi, eksikliklerin tamamlanmasının ardından esastan görüşülerek karara bağlanacak.

SÖZCÜ TV’nin karartıldığı 2. gün: ‘SIlah bırakma’ adı altında neler oluyor?

Siyasetçi Oktay Vural, PKK ve uzantılarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vural, silah bırakma süreci ve bu konunun perde arkasında yaşananları Serap Belovacıklı’ya anlattı.

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti

Aşırı sıcaklar Güney Kore’de 7 kişinin ölümüne yol açtı

Güney Kore’de 15 Mayıs’tan bu yana 7 kişinin sıcak çarpması nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

AKP’li belediye başkanının “torpil” listesine SÖZCÜ ulaştı

Aksaray’ın AKP’li eski Eskil ilçe Belediye Başkanı Necati Belgemen, halefi mevcut Belediye Başkanı Mustafa Zavlak’a belediyede işe alımlarla ilgili sert tepki gösterdi. Belgemen, AKP’li Başkan Zavlak’ın belediyeye eş, dost ve akrabalarını aldığını söyledi. AKP’li Başkanın gündeme getirdiği işe alınanların listesine SÖZCÜ ulaştı.