Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Umut

Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Bir Umut

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, çörek otunun etken maddesi timokinon, kemoterapi ve radyoterapi süreçlerine eklenerek kanser hücrelerini önemli ölçüde yok ediyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve 6 yıl süren bilimsel çalışmada, çörek otunda bulunan timokinon maddesinin akciğer kanseri hücreleri üzerindeki etkisi araştırıldı.

Tıbbi biyokimya, immunoloji, radyasyon onkolojisi ve genetik alanlarında uzmanlaşmış akademisyenlerin katkı sağladığı projede, çörek otunun en etkili bileşeni olan timokinonun kanserli hücrelerde apoptozu (programlı hücre ölümü) başlattığı belirlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek liderliğinde yürütülen bilimsel çalışma, saygın bir bilimsel dergide yayımlandı.

“Kanser Hücresinin Ölüm Oranları Arttı”

Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, yaptığı açıklamada, araştırmanın özellikle akciğer kanseri hücrelerine odaklandığını vurguladı.

Çalışmanın amacının, çörek otunun içerisinde bulunan timokinonun kanser tedavisi üzerindeki etkilerini ortaya koymak olduğunu belirten Gürbilek, “Timokinon içeren çörek otu yağı ile tedavi süreci uygulandı. Radyoterapi ve kemoterapiye timokinon eklenmesi sonucunda, kanser hücrelerinin ölümünde belirgin bir artış olduğunu gözlemledik. Hem radyoterapi hem de kemoterapinin uygulandığı gruplarda, timokinon eklenenlerde kanser hücresinin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gözlemledik.” dedi.

“Bilimsel Bir Kazanım”

Gürbilek, elde edilen sonuçların hücre kültürü deneyleriyle belirlendiğini açıklarken, timokinonun hem tek başına kanser hücrelerini öldürebildiğini hem de mevcut tedavilerin etkinliğini artırabildiğini belirtti.

“Timokinonun modern tedavilere destek olabilecek düzeyde etkili olduğunu bilimsel olarak kanıtladık. Şimdi, bu maddeyi ilaç formunda geliştirip klinik kullanıma sunmayı hedefliyoruz. Altı yıl boyunca planlama ve yayın aşamasında büyük bir çaba sarf ettik. Bu proje, üniversitemiz ve ülkemiz için önemli bir bilimsel başarıdır.” şeklinde konuştu.

Araştırma sonuçlarının dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinden biri olan Q1 kategorisindeki Radiaton Biology dergisinde yayımlandığını vurgulayan Gürbilek, bu çalışmanın Türkiye’deki tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olduğunu belirtti.

Çörek otunun, İslam literatüründe “ölümden başka her derde deva” olarak anıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gürbilek, bu geleneksel bilginin artık bilimsel temellere dayandığını vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Abdullah Doğan – Sağlık

Related Posts

Bakan Tekin, öğrencilerle bisiklet etkinliğinde buluştu

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul programı kapsamında Atatürk İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulda öğrencilere yönelik çeşitli eğitim etkinliklerine katıldı ve öğretmenlerle sohbet etti.

LGS ne zaman 2025, sınav giriş belgesi yayımlandı mı? Geri sayım başladı! LGS’ye kaç gün kaldı?

LGS sınavı 2025 geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayında gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın başvuru işlemleri “e-Okul” üzerinden tamamlandı. LGS 2025 birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecekLGS sınav giriş belgesi yayımlandı mı, LGS ne zaman 2025? LGS’ye kaç gün kaldı? İşte, LGS sınav tarihi 2025

Mehmet Akif Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

Sinan Poyraz, sosyal medya dünyasında “Facia Üçlü” ekibiyle tanınan, Vine ve YouTube platformlarında çektiği absürt komedi videolarıyla milyonların sevgisini kazanan bir fenomen ve oyuncu. Adana doğumlu Mehmet Akif Sinan Poyraz, zorlu bir çocukluk geçirmesine rağmen enerjisi ve mizah anlayışıyla geniş bir hayran kitlesine ulaştı. “Karışma Bende” gibi sinema filmlerinde rol alarak beyazperdede de adından söz ettiren Poyraz, son dönemde hakkında çıkan “Sinan Poyraz öldü mü?” iddialarıyla gündeme geldi. Peki, Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

Anneler Günü’nde hangi hediyeler alınır? Alternatif Anneler Günü hediye tavsiyeleri

Anneler Günü hediyeleri Mayıs ayının ikinci pazar gününün yaklaşmasıyla birlikte en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor.  Bu önemli günde annesine ve kendilerini anne şefkatiyle kucaklayan öğretmenlerine ve sevdiklerinin annelerine hediye almak isteyenler merak içerisinde “Anneler Günü hediyesi ne alınır?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için alternatifleri haberimizde derledik. İşte Anneler Günü alternatif hediyeleri…

Deprem okuryazarlığı nasıl geliştirilir?

Deprem okuryazarlığı, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, davranış haline getirmek ve çevresindeki insanları bu konu hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek anlamına geliyor.

Aşure Günü ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek? 2025 Diyanet takvimi ve Muharrem Ayı bilgileri

Şevval ayının sonuna yaklaşılması ve peş peşe gelen İslam inancındaki 3 haram ay yani Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayından oluşan yaklaşık 90 günlük süre öncesi geri sayımda sona yaklaşıldı. Bu ayların başlangıç tarihleri ile birlikte aynı zamanda yeni Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı başlangıcı özellikle araştırılıyor. Bununla birlikte bu ayın 10. günü olan Aşure Günü tarihi de sorgulanıyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…