Belce ÖRÜ
Meyve sebze enflasyonunun ülkemizde yüksek seyrettiği ve çiftçilerin maliyetlerden şikayet ettiği bir dönemde don felaketi beklenmedik bir durum oldu. 36 ilde üreticiler, afet hali ilan edilmemesine tepki gösterdi ve devlet desteğinin önemine vurgu yaptı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, İstanbul’un don felaketinden doğrudan etkilenmemesine rağmen talep nedeniyle lojistik sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Kapıkıran, “Hasat döneminde, rekoltenin farklı ürünlerde yüzde 30 ila yüzde 90 arasında düşeceğini tahmin ediyoruz. En fazla zarar gören ürün kayısı oldu. Elmanın fiyatı rafta şimdiden 100 lirayı aştı. Talebin sabit kalması durumunda, rekolte düşüşü kadar zam beklenmeli. İthal edilen ürünlerde döviz kuru da fiyatları etkileyecektir” dedi.
1 YILDA 2. DON
TMMOB Adana Şube Başkanı Ahencen Tayakası ise, “Zaten 21-25 Şubat tarihleri arasında çok ciddi bir ilkbahar don olayı yaşamıştık. Narenciye ve kışlık sebzelerde büyük zararlar meydana geldi. İhracat için ayrılan ürünler iç piyasaya sürüldü” şeklinde konuştu. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Altınkaya ise, “Hava ısındıkça hasarın boyutu daha net anlaşılacak ancak hemen hemen her bölgede ciddi zararlar var” ifadelerini kullandı.
Çiftçinin borçları ertelenmeli
Murat Kapıkıran, “Tarımsal afet ilan edilmeli ve iklim değişikliğinin etkisi yüzünden bu sene ürünler erkenden don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji zirai don uyarısı yapmış olabilir ama çiftçiler için gerekli önlemler alınmalı. Don felaketinden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren çiftçilerin borçlarının ertelenmesi şart. Aksi takdirde aynı bölgelerde tarım yapmak neredeyse imkansız hale gelebilir” diye konuştu.