‘Don felaketinin hasarı şimdiden fiyatlara yansıdı’

Belce ÖRÜ

Meyve sebze enflasyonunun ülkemizde yüksek seyrettiği ve çiftçilerin maliyetlerden şikayet ettiği bir dönemde don felaketi beklenmedik bir durum oldu. 36 ilde üreticiler, afet hali ilan edilmemesine tepki gösterdi ve devlet desteğinin önemine vurgu yaptı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, İstanbul’un don felaketinden doğrudan etkilenmemesine rağmen talep nedeniyle lojistik sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Kapıkıran, “Hasat döneminde, rekoltenin farklı ürünlerde yüzde 30 ila yüzde 90 arasında düşeceğini tahmin ediyoruz. En fazla zarar gören ürün kayısı oldu. Elmanın fiyatı rafta şimdiden 100 lirayı aştı. Talebin sabit kalması durumunda, rekolte düşüşü kadar zam beklenmeli. İthal edilen ürünlerde döviz kuru da fiyatları etkileyecektir” dedi.

1 YILDA 2. DON

TMMOB Adana Şube Başkanı Ahencen Tayakası ise, “Zaten 21-25 Şubat tarihleri arasında çok ciddi bir ilkbahar don olayı yaşamıştık. Narenciye ve kışlık sebzelerde büyük zararlar meydana geldi. İhracat için ayrılan ürünler iç piyasaya sürüldü” şeklinde konuştu. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Altınkaya ise, “Hava ısındıkça hasarın boyutu daha net anlaşılacak ancak hemen hemen her bölgede ciddi zararlar var” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin borçları ertelenmeli

Murat Kapıkıran, “Tarımsal afet ilan edilmeli ve iklim değişikliğinin etkisi yüzünden bu sene ürünler erkenden don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji zirai don uyarısı yapmış olabilir ama çiftçiler için gerekli önlemler alınmalı. Don felaketinden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren çiftçilerin borçlarının ertelenmesi şart. Aksi takdirde aynı bölgelerde tarım yapmak neredeyse imkansız hale gelebilir” diye konuştu.

Related Posts

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir