Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Ekonomik Büyüme Tahminlerini Artırdı

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin son raporlarını yayımladı.

Banka, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda Türkiye Tahmini

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği bildirildi. Banka, ocak ayındaki tahminlerinde Türk ekonomisinin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da yüzde 3,8 büyüyeceğini öngörmüştü. Avrupa ve Orta Asya bölgesinde, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yavaşlamasının beklendiği belirtilen raporda, dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlaması nedeniyle bölge ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyümesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Durumu

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda da bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9 ile ılımlı bir büyüme kaydettiğinin ve bu oranın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Bölge ekonomisinin 2026’da da yüzde 3,7 büyümesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, ancak bu tahminlerin hızla değişen küresel ortam nedeniyle ciddi belirsizliklerle gölgelendiği aktarıldı. Ayrıca raporda, bölgedeki çatışmaların ekonomik ilerlemeyi olumsuz etkileyebileceği ve kalıcı zararlara neden olabileceği vurgulandı.

Sahra Altı Afrika Ekonomik Değerlendirmesi

Dünya Bankası, “Afrika’nın Nabzı” raporunda Sahra Altı Afrika ekonomilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki ekonomik büyümenin küresel belirsizliklere rağmen direnç gösterdiğine işaret edilen raporda, bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3,5’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi. Raporda, 2026-2027 yıllarında büyümenin daha da hızlanarak yüzde 4,3’e yükselmesinin öngörüldüğü belirtilerek, buna enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrara kavuşmasıyla artan özel tüketim ve yatırımların neden olacağı vurgulandı. Sahra Altı Afrika bölgesinde enflasyondaki azalmanın yoksulluğu azaltacağı ama ekonominin ihtiyaçları karşılamakta yetersiz olabileceği ifade edildi. Ayrıca raporda, ticaret dinamiklerindeki değişiklikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliğinin bölge ekonomisini belirsizliğe sürüklediği vurgulandı.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Durumu

Bankanın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunda bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerinin belirsizliklere göre uyarlanması gerektiği vurgulandı. Bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedilen raporda, bu oranlarla Latin Amerika ve Karayipler’in dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, düşük yatırım, yüksek borç ve değişen dış çevrenin kalkınmayı engellediği belirtilirken, enflasyonun kontrol altına alındığının ancak mali açıkların endişe kaynağı olmaya devam ettiğinin altı çizildi. Küresel ekonomik ortamın gelişmiş ekonomilerde devam eden enflasyonun faiz indirimlerini engelleyebileceği ve para politikası seçeneklerini kısıtlayabileceği endişelerine de yer verilen raporda, küresel ticaret kısıtlamalarının ekonomik bir ortam yarattığı belirtilerek, bu durumun daha temkinli bir ekonomi ve iş ortamına yol açtığı aktarıldı.

Related Posts

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Raylarda yeşil dönüşüm

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolunda enerji tasarrufu sağlayan sürüş yöntemleri ile 270 bin litre yakıttan tasarruf ettiklerini ve 748 ton karbon emisyonunu engellediklerini bildirdi. Uraloğlu, uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla her yıl 12 milyon litre yakıt ve 52 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

AB’de yeni otomobil satışları martta geriledi

Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 düşüşle 1 milyon 29 bin 519 adede indi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir