El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

Uzmanlar Uyarıyor: El, Ayak ve Ağız Hastalığı Hızla Yayılıyor!

Aile içinde hızla yayılabilecek olan el, ayak ve ağız hastalıklarına dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor. Bu hastalık çocukların ellerinde ve ayaklarında kabarcık benzeri döküntülerle kendini gösteren ve ağız içinde ağrılı yaralara neden olan bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Coxsackievirus ve enterovirus ailelerinden kaynaklanan bu hastalık, genellikle bebekleri ve 5 yaşından küçük çocukları etkiler ve 7-10 gün içinde genellikle kendiliğinden iyileşir.

Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Samet Özer, el, ayak ve ağız hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Kabarcık Benzeri Döküntüler ve Ağrılı Yaralar!

El, ayak ve ağız hastalığı genellikle ellerde ve ayaklarda kabarcık benzeri döküntülere neden olur ve ağız içinde ağrılı yaralar oluşturabilir. Bu nedenle ‘el, ayak ve ağız’ adını almıştır. Ancak döküntüler vücudun herhangi bir yerinde, örneğin göğüs, sırt, kollar veya bacaklar gibi bölgelerde de görülebilir.

Çocuklar Arasında Hızla Yayılıyor!

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle bebekler ve 5 yaşından küçük çocukları etkileyebilir. Kreş ve okul gibi yerlerde çocuklar arasında hızla yayılma eğilimindedir. Ancak, daha büyük çocuklar ve hatta yetişkinler de bu hastalığa yakalanabilir. Birden fazla virüsün neden olduğu bu hastalığa tekrar tekrar yakalanma olasılığı vardır.

Belirtiler İki Aşamada Ortaya Çıkıyor!

El, ayak ve ağız hastalığının belirtileri genellikle iki aşamada ortaya çıkar. İlk başta grip benzeri belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Hafif ateş.
  • Boğaz ağrısı.
  • Burun akması.
  • Karın ağrısı.
  • İştahsızlık.

Birkaç gün sonra şu belirtiler görülebilir:

  • Avuç içlerinde, ayak tabanında, dirseklerde, dizlerde, cinsel organlarda veya kalçalarda kaşıntılı döküntüler.
  • Ağız içinde ve çevresinde, dil de dahil olmak üzere ağrılı yaralar.
  • Boyun lenf bezlerinin şişmesi.

Bulaşma Evresi ve Önlemler!

El, ayak ve ağız hastalığı genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, 2 yaşından küçük çocuklar daha fazla etkilenebilir. Hastalık hala bulaşıcıdır ve en bulaşıcı evre genellikle döküntüler belirmeden öncedir. Hastalık sonrası virüs dışkıda haftalarca yaşayabilir. Bu nedenle kişisel hijyen önlemlerine dikkat etmek önemlidir.

Bulaşma Yolları!

El, ayak ve ağız hastalığı şu yollarla bulaşabilir:

  • Hapşırma veya öksürme sırasında havaya yayılan damlacıklarla.
  • Enfekte bir kişinin tükürüğü veya dışkısı temas ederek.
  • Doğrudan temas yoluyla.
  • Öpüşme veya sarılma ile.
  • Kişisel eşyaların paylaşılmasıyla.

Nadir Görülen Komplikasyonlar!

El, ayak ve ağız hastalığı nadiren aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

Dehidratasyon: Ağız yaraları nedeniyle içme ve yeme zor olabilir. Bu nedenle yeterli sıvı alımına dikkat etmek önemlidir.

Tırnak Kaybı: Bazı durumlarda virüs tırnak kaybına neden olabilir, ancak tırnaklar tekrar büyür.

Viral Menenjit ve Ensefalit: Nadir durumlarda menenjit ve ensefalit gelişebilir, bu nedenle belirtiler görülmesi durumunda derhal uzman doktora başvurulmalıdır.

El, ayak ve ağız hastalığına dair belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman desteği almak önemlidir. Ayrıca hastalığın başkalarına bulaşmaması için hijyen kurallarına titizlikle uyulmalıdır.

Related Posts

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.

Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

İstanbul’da Refika ve Beytullah Yuva çiftinin çocukları 14 yaşındaki Abdulsamet, 12 yaşındaki Havva Nur ve 11 yaşındaki Mislinan, yaklaşık 10 yıl önce yakın aralıklarla yakalandıkları lenfomayla olan mücadelelerini, anneleri ve dışarıdan uyumlu donörün bulunmasıyla kazandı.

Dizdeki Kireçlenme İçin 6 Tedavi Şekli

Dizdeki kireçlenme rahatsızlığı bir çok insanın yaşam standartını düşürürken bazen de çalışmayı da engelliyor. Uzmanlar bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. 

“İnmede Çare Erken Müdahale” 

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği, dünya genelinde ölüm ve kalıcı sakatlık nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan ciddi bir sağlık sorunu olan inmeye dikkat çekti.