Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Yılmaz Özdil’in Açıklamalarıyla Gündem Olan Ferdi Zeyrek ve ECMO Cihazı Tartışması

Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in, “Cenazede 20 bin makam aracı var, hastanede hayati ECMO cihazı yok, siz neyin vekilisiniz?” sözleriyle yarattığı tartışma, Manisa’da yaşanan bir olayı gündeme getirdi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, elektrik çarpması sonucu hastaneye kaldırıldı ancak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde ECMO cihazı bulunmaması dikkat çekti.

ECMO Nedir ve Neden Önemlidir?

Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO),
ciddi kalp veya akciğer yetmezliği olan hastaların tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı bir destek yöntemidir. “Ekstrakorporeal” kelimesi “vücut dışı” anlamına gelir; yani bu sistem, vücudun dışında çalışarak solunum ve dolaşım işlevlerini geçici olarak devralır.

Yılmaz Özdil ve Manisa’daki Durum

Yılmaz Özdil, bir TV yayınında Manisa’daki ECMO cihazı eksikliğine dikkat çekerek, “Herkesin Manisa’da bu cihazın olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Bu cihazın olduğu şehirler bayram ediyor. İnsanların hayatına dokunan bu cihaz, Manisa’da niye yok? Hekimler bu cihazı kullanabilecek durumda ama cihaz eksik. Bu durum, Ferdi Zeyrek gibi önemli şahsiyetlerin yaşamını kaybetme riskini de beraberinde getiriyor” dedi.

ECMO Türleri ve Kullanım Alanları

  1. VA ECMO (Veno-Arteriyel): Hem kalp hem akciğer desteği sağlar. Kalp durması gibi acil durumlarda kullanılır.
  2. VV ECMO (Veno-Venöz): Sadece akciğerleri destekler. Ciddi solunum yetmezliklerinde kullanılır, örneğin COVID-19 hastalarında.

ECMO’nun Riskleri Nelerdir?

  • Kanama riski (kan sulandırıcı kullanımla ilgili)
  • Enfeksiyon olasılığı
  • Kan pıhtılaşması riski
  • Nadir durumlarda organ hasarı

ECMO, yoğun solunum yetmezliği, kalp durması sonrası kalbin toparlanması, kalp cerrahisi sonrası iyileşme süreci ve akut akciğer hasarı gibi durumlarda tercih edilir. Bu cihazın yaşam kurtarıcı niteliği ve eksikliğinin getirdiği riskler, sağlık alanındaki önemli konulardan biridir.

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.

Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

İstanbul’da Refika ve Beytullah Yuva çiftinin çocukları 14 yaşındaki Abdulsamet, 12 yaşındaki Havva Nur ve 11 yaşındaki Mislinan, yaklaşık 10 yıl önce yakın aralıklarla yakalandıkları lenfomayla olan mücadelelerini, anneleri ve dışarıdan uyumlu donörün bulunmasıyla kazandı.

Dizdeki Kireçlenme İçin 6 Tedavi Şekli

Dizdeki kireçlenme rahatsızlığı bir çok insanın yaşam standartını düşürürken bazen de çalışmayı da engelliyor. Uzmanlar bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. 

“İnmede Çare Erken Müdahale” 

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği, dünya genelinde ölüm ve kalıcı sakatlık nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan ciddi bir sağlık sorunu olan inmeye dikkat çekti.