Küresel dengeyi sarsacak adım mı geliyor? Piyasalar kararı bekliyor

İran Parlamentosu, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasını onayladı ve kararın son şeklini İran dini lideri Hamaney verecek.

HÜRMÜZ BOĞAZI KAPATILIRSA NELER OLUR?

Basra Körfezi ile Umman Körfezi’ni birbirine bağlayan Hürmüz Boğazı, dünya enerji ticareti için son derece önemli bir konumda bulunmaktadır. Günlük ortalama 20 milyon varil petrolün geçtiği bu stratejik geçit, küresel petrol arzının yaklaşık üçte birini taşımaktadır.

İran’ın bu stratejik bölgeyi kapatma ihtimali, sadece bölgesel değil aynı zamanda küresel düzeyde büyük etkilere neden olabilir.

Uzmanlara göre, boğazın kapanması durumunda enerji fiyatlarında ciddi artışlar gözlemlenebilir ve petrol tedarik zincirinde önemli aksamalar yaşanabilir.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasını çok ciddi bir adım olarak değerlendiriyor ve bu durumun ekonomik, askeri ve siyasi gerilimleri artırabileceğini belirtiyor.

PİYASALARDAN SON DURUM

  • Petrol fiyatları haftayı artışla tamamladı ve Ukoil 77,17 dolardan kapandı.
  • Usoil ise 73,97 dolardan kapanış yaptı.
  • Ons altın günü 3.370 dolar seviyesinde tamamladı.
  • Borsa İstanbul ise haftayı 9.203 puanda tamamladı.

Yeni haftaya piyasalarda sert bir başlangıç bekleniyor. Başlangıçta piyasalar şok yaşayabilir ve petrol fiyatları yükselmeye devam edebilir. İran’ın tepkisi ve tesislerde meydana gelen hasar netleşmediği sürece belirsizlik devam edebilir.

Özellikle petrol gemilerinin sevkiyatında yaşanabilecek aksaklıklar, petrol fiyatlarını artırabilir. Petrol gemilerinin ulaşımındaki sorunlar, tedarik zincirinde bozulmalara neden olabilir ve bu da enflasyon risklerini artırabilir.

*BU HABERDE YER ALAN AÇIKLAMALAR YATIRIM TAVSİYESİ NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR.

Related Posts

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasın eşiğinde

Bir dönem Ülker ile ortak yatırımlarda bulunan Modern Çikolata konkordato talebinde bulundu.

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

AB’de yeşil tarım savaşları: Danimarka’nın zorlu görevi

Danimarka’nın AB dönem başkanlığı, Avrupa’da tarımın geleceği konusunda sert bir tartışmanın yaşandığı bir döneme denk geliyor ve Kopenhag iklimin bu tartışmanın merkezinde olmasını istiyor. Tarımsal emisyonlara vergi koymak için tarihi bir iç …

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Kurallara uymayan 85 sürücüye ceza yağdı: Toplam 840 bin TL

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Bartın’da 21-27 Haziran tarihleri arasında toplam 3 bin araç kontrolden geçti. Denetimlerde abart egzoz kullanımından 15 araç sürücüsüne 32 bin 505 TL, alkollü araç kullanmaktan 9 …