Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine dikkat çekti. Çocuklarda en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olan diş çürüklerinin erken yaşta alınacak tedbirlerle büyük oranda önlenebileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocuklarının ağız ve diş sağlığına önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Erken yaşlarda ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerin ileri yaşlarda bu alışkanlığı edinmesinin zorlaşabileceğini ve bu durumun ağız diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

“Bebeğinizin Ağız ve Diş Sağlığına İlk Adımlar”

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, bebeklerin ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay arasında) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişleri özel parmak fırçaları, gazlı bez ya da tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmeli. Emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklere engel olabileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, tüm çocuklarda yaşa uygun miktarda ve fluorid içeren diş macunu ile günde iki kez diş fırçalamanın önemine değinerek, diş fırçasının kıllarının yumuşak olması gerektiğini ifade etti.

“Ebeveynlerin Diş Fırçalama Alışkanlığına Desteği Hayati”

Diş fırçalamanın çocuklarda alışkanlık olmanın yanı sıra ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, ebeveyn desteğinin önemli olduğunu söyledi. Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini belirtti.

Diş hekimi kontrollerinin çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Dr. İlisulu, altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerle çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini söyledi.

“Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Geleceğin Anahtarıdır”

Dr. İlisulu, çocukların ağız ve diş sağlığının sadece fiziksel sağlıkla kalmayıp, sosyal yaşamdan psikolojik gelişime kadar birçok alanda olumlu etkiler yarattığını önemle vurgulayarak, ebeveynlerin bilinçli davranarak çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.

Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

İstanbul’da Refika ve Beytullah Yuva çiftinin çocukları 14 yaşındaki Abdulsamet, 12 yaşındaki Havva Nur ve 11 yaşındaki Mislinan, yaklaşık 10 yıl önce yakın aralıklarla yakalandıkları lenfomayla olan mücadelelerini, anneleri ve dışarıdan uyumlu donörün bulunmasıyla kazandı.

Dizdeki Kireçlenme İçin 6 Tedavi Şekli

Dizdeki kireçlenme rahatsızlığı bir çok insanın yaşam standartını düşürürken bazen de çalışmayı da engelliyor. Uzmanlar bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.